Morwa biała (Morus alba L.)

 

Morwa

Gatunek niewielkich drzew liściastych z rodziny morwowatych.

Morwa Biała reguluje poziom cukru w organizmie poprzez spowolnienie działania enzymów, biorących udział w trawieniu węglowodanów. Dzieki temu, część z nich pozostaje niestrawiona i jest wydalana. Prowadzi to do zmniejszenia wchłaniania glukozy przez organizm i uzyskania niższego poziomu cukru po posiłku.

Każdy cukrzyk wie, że choroba ta nie jest przeszkodą w aktywnym, normalnym życiu, wymaga jednak dbałości o prawidłowe wyrównanie stężenia glukozy we krwi. Tajemnica skutecznego dizałanian naszego preparatu tkwi w substancjach zawartych w liściach morwy białej, które obniżają po-posiłkowy poziom cukru poprzez ogranicznie metabolizmu cukrów złożonych do glukozy.

Zastosowanie:

 
  • Od dawna uprawiana była w Chinach w związku z hodowlą jedwabnika morwowego. Jej liście stanowią pożywienie dla gąsienic tych owadów.
  • Morwy białe są często sadzone jako rośliny ozdobne, m.in. przy drogach, w parkach. Nadają się również na wysokie żywopłoty.
  • Liście morwy białej wykazują właściwości lecznicze. Działają stabilizująco na poziom cukru we krwi, ograniczając jego przyswajanie przez organizm, dlatego mogą być polecane pomocniczo w cukrzycy typu 2 oraz przy odchudzaniu. Owoce są jadalne. Liście zbierano na karmę dla jedwabników. Wymaga gleb lekkich i stanowisk ciepłych, słonecznych.
  • Drewno wykorzystywane jest do produkcji mebli i do wyrobów tokarskich[

Zastosowanie lecznicze:

 
  • Zmniejsza przyswajanie węglowodanów
  • Zmniejsza apetyt na słodycze
  • Wspomaga odchudzanie
  • liście morwy białej korzystnie wpływają na normalizację poziomu cukru we krwi